Alle Overig

Wat niemand je verteld als je een kat neemt

30/09/2020

Malibu is in korte tijd één van de belangrijkste uit mijn leven geworden, mijn vriend en ik hebben haar namelijk 8 augustus opgehaald. Zij is er wanneer ik thuis kom van werk, wanneer ik ziek op bed lig en wanneer mijn vriend weer een avondje weg is. Zij geeft mij liefde op een manier die maar weinig katten mij ooit hebben gegeven.

Het hebben van een kat brengt natuurlijk ook veel verantwoordelijkheid met zich mee. Het scheelt dat een kat goed alleen kan zijn, je hem/haar niet uit hoeft te laten en ze als kitten zijnde nog heel veel slapen. Maar toch zijn er vast een aantal punten waar je in eerste instantie niet zo snel over na denkt.

» Hoge dierenarts kosten
Er bestaat zeker een verzekering voor je kat, maar iets waar mijn vriend en ik bewust niet voor hebben gekozen. Dit omdat, na aanvraag bij de dierenarts, veel kosten niet worden verzekerd. De échte ‘problemen’ komen namelijk pas als je kat ouder wordt, dan kunnen er problemen met het gebit ontstaan.

Wel hebben mijn vriend en ik ervoor gekozen om elke maand een klein bedrag opzij te zetten voor eventuele bijkomende kosten. Denk hierbij aan het geven van anti-worm tabletjes, een anti-wormen/teken pipetje en het laten steriliseren/castreren als je kitten +- zes maanden oud is.

» Steriliseren
Ik dacht altijd dat je een kat alleen liet steriliseren op het moment dat je geen kittens wil. Maar dit is zeker niet het geval, ook kan je kat baarmoederontsteking en/of melkklierkanker krijgen als je je kat niet steriliseert. Zeker iets belangrijks om te overwegen als je geen kittens met je kat wilt dus.

» Stukje opvoeding
Een kitten heeft, net zoals kleine kinderen, nog geen opvoeding gehad. Zo krabt je kat overal waar je dat liever niet hebt. Klimt ze in je gordijnen of gaat ze op plekken liggen die niet al te fris zijn, denk bijvoorbeeld aan je eettafel. Vanaf het moment dat je je kat in huis hebt begint de opvoeding.

» Verantwoordelijkheid
Een kat kun je gemakkelijk een avondje of een nachtje alleen laten, dat is het voordeel van katten. Deze kunnen gemakkelijk alleen zijn en zichzelf heel goed vermaken zolang je maar genoeg speeltjes in huis hebt. Zorg er natuurlijk wel voor dat je de juiste middelen in huis hebt en klaarzet voor je kitten als je de deur een keer uit gaat. Zorg hier voor genoeg brokjes, voldoende schoon drinkwater en verschoon de kattenbak nog even voordat je de deur uit gaat. Zo weet je zeker dat je kat niets te kort komt.

» Verliezen
Het meest erge aan het nemen van een kat is dat je weet dat er een moment aanbreekt dat je hem/haar ook moet laten gaan. Katten hebben gelukkig wel een lange levensduur, vaak worden katten rond de 15-20 jaar oud. Maar je weet nooit wanneer dit moment precies aanbreekt. Ik hoop wel dat Malibu een oude kat mag worden die ik al het geluk heb kunnen geven en als het moment aanbreekt mijn vriend en ik er oké mee zijn als ze gaat.

» Je kindje
Vanaf het moment dat Malibu bij ons in huis kwam beschouwden wij haar echt als ons kindje. We zeiden ook tegen elkaar op de weg terug, toen we Malibu net hadden opgehaald dat we nu ‘trotse ouders’ zijn. Als ik het over mijn vriend heb tegen Malibu, heb ik het over haar ‘papa’. En andersom doet mijn vriend dat over mij met ‘mama’.

Op het moment kan ik me geen leven meer voorstellen zonder Malibu, omdat zij vrolijk rondrent als we thuis zijn, zich af en toe zich nog op de gekste plekken verstopt als we bezoek hebben en het fijnste is als ze bij mij en mijn vriend op de bank komt liggen als wij daar ook op zitten. Dan zitten we echt als ‘gezinnetje’ op de bank.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.