Travel with: Stef

Een halfjaar geen vaste woon- of verblijfplaats hebben, dat is iets waar Stef niet voor achteruit deinst. Op het moment reist hij samen met zijn vriendin door Azië heen en kan Stef reizen een van zijn grootste hobby’s noemen. Stef bespreekt zijn ervaringen met reizen, zijn favoriete landen en ook vertelt hij de echte hotspots in Azië zoals bijvoorbeeld een veel te duur biertje drinken in een rooftopbar. Stef is te volgen via zijn website en via Facebook.

1. Hoe oud ben je en hoe vaak heb je in je leven al gereisd?

Ik ben Stef, 29 jaar en woon in Doetinchem. Het komende halfjaar heb ik geen vaste woon- of verblijfplaats. Ik reis samen met mijn vriendin door Azië.
Reizen is echt een grote hobby. Van Europa heb ik al best wat gezien. Ben gek op Spanje, en met name Andalusië. Of Valencia niet te vergeten.
Samen met een vriend van mij heb ik een gemeenschappelijke hobby, of beter gezegd hobby’s. We houden allebei van het bezoeken van voetbalwedstrijden en van stedentripjes. Die combinatie maakt het dat we elk jaar een keer of 3/4 op pad gaan in Europa. Van Hamburg, Londen, Glasgow, Cardiff, Frankfurt of de laatste keer in Mechelen (België). Het brengt ons op hele mooie plekken en je komt er in contact met hele bijzondere mensen. Dat maakt het zo leuk!
Sinds een aantal jaar heb ik het reisvirus echt te pakken. Met 2014 als hoogtepunt. Elke maand een ander land in Europa. Super! In 2013 ging ik voor het eerst buiten Europa, naar Thailand om precies te zijn. Een jaar later ging ik naar Indonesië.

2. Naar welk land is jouw reis gegaan en welke plaatsen heb je in die reis bezocht?
De laatste reis buiten Europa, los van mijn huidige trip, ging naar Bali, Indonesië. Voor bijna 3 weken was het genieten om het eiland daar te verkennen en de Gili’s mee te pikken. De reis nu is nog veel mooier! We zijn op 1 maart gestart in Singapore en op het moment van schrijven zit ik in Langkawi, Maleisië. Via Melaka en Penang zijn we hier terecht gekomen. Onze volgende bestemming is Thailand. Daar beginnen we in Trang, een plaats aan de Zuidkust van Thailand. We verwachten vanaf daar eilandjes te gaan bezoeken en vervolgens de oversteek te maken naar Vietnam. Via Vietnam naar Laos en Cambodja om weer terug te keren in Thailand. Daarna door naar Indonesië om mijn schoonvader daar te ontmoeten. Heel bijzonder dat hij ons komt opzoeken. Vorig jaar is mijn schoonmoeder overleden, dus dat is best even wennen in z’n eentje. Super dapper 🙂
We willen allebei ook nog heel graag naar Australië. We hebben plannen om via Europa weer langzaam naar huis te gaan. Maar zo ver is het nog lang niet, gelukkig!

Langkawi

3. Heb je deze reis alleen of samen gedaan?
– Alleen: Heb je al vaker alleen gereisd en wat vind je hier een voordeel aan?
In Thailand en Indonesië ben ik alleen geweest. Samen met mijn rugzak. Een hele spannende ervaring! Maar ik raad het iedereen aan om een keer te doen. Je komt terug met een rugzak vol zelfvertrouwen, nieuwe energie en fantastische verhalen. Je leert je zelf echt goed kennen. Je bent echt op jezelf aangewezen, en dat maakt het zo mooi. Hoe handel je in een bepaalde situatie? Baal je van jezelf? Een mooi moment dat ik niet snel zal vergeten is het moment dat ik terug kwam van een jungle tocht samen met een stel Zwitsers. Bij terugkomst bleek mijn hele been zwaar te bloeden. Het bleken later bloedzuigers te zijn. Wat schiet er dan door je hoofd? Hoe kom ik hier uit? Je moet rustig en beheerst blijven, of om in mijn termen te spreken: In Control blijven. Je wordt er echt beter van. Je moet zo veel beslissingen nemen die je gaan helpen in je dagelijkse leven. Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor jouw leven. Dat maakt het spannend maar ook verschrikkelijk leerzaam. Je maakt ook veel sneller contact met andere mensen. Je wil echt niet de hele dag alleen op je kamertje zitten. Dan komen de muren naar je toe. Het nadeel van alleen reizen is dat je de dingen niet makkelijk kunt delen. Het zijn alleen jouw herinneringen. Bij thuiskomst heb je geen mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Dat maakt het soms lastig om aan mensen uit te leggen waarom het zo gaaf is om alleen te gaan.

– Samen: Plan je al je reizen samen en wat vind je hier een voordeel aan?
De reis die ik nu aan het maken ben, doe ik samen met mijn vriendin. Het voordeel is dat je verantwoordelijkheden kunt delen. Je bent niet alleen meer op jezelf aangewezen. Je kunt gerust eens zeggen: “Wil jij even op mijn tas letten?” of “beheer jij de portemonnee vandaag?”. Daarnaast neem je samen de beslissing over vervoer, hostels en waar je gaat eten. Het maakt het een stuk makkelijker als je allebei van dezelfde dingen houdt. Anders kan samen op reis best wel eens een afknapper zijn. Geef elkaar de ruimte, dan komt het echt goed!

4. Hoe reis je het liefst, samen of alleen en waarom?
Samen is toch het leukst! Je voelt je een stuk comfortabeler en je hebt in ieder geval nog iets van een vertrouwde omgeving. Al is dat wel weer de makkelijke weg. Ik zou mezelf graag nog een keer uitdagen om weer het diepe in te gaan en weer zelf te ontdekken hoe het is om op jezelf aangewezen te worden.

Penang- George Town

5. Welke activiteiten heb je tijdens die reis gedaan?
Vooral de hotspots bezoeken, zoals vrijwel elke reiziger. In Melaka bezochten we bijvoorbeeld een super leuke avondmarkt, vol met eetkraampjes en andere stalletjes. Super leuk om te doen! Gister gingen we met een groep ‘Island hoppen’. Van het ene naar het andere eiland, daar een beetje snorkelen, zonnen, eten. Heerlijk! Het voordeel van langere tijd op reis is dat je het echt rustig aan kunt doen. Je voelt je niet gehaast en gaat niet als een gek alle hotspots af. Het zogenaamde ‘slowtravel’ kan ik iedereen aanbevelen. Zien wat de dag brengt is heerlijk. Zo wist ik gisterochtend nog niet dat ik diezelfde avond samen met een ander stel uit Maleisie uit zou gaan eten en samen op pad zou gaan. Dat zijn echt de leukste activiteiten om te doen! Mensen ontmoeten op bijzondere plekken. Het hoeft ook niet altijd mooi te zijn om het er leuk te vinden. De mensen en de omgeving kunnen het ook heel mooi maken!

6. En welke activiteiten zou je iedereen aanraden?
Meet the locals! Ga eten bij eettentjes waar alleen maar locals zitten. Of ga aan tafel zitten bij vreemde mensen. Je hebt de leukste gesprekken!

Melaka

7. Heb je nog hotspots die niet vergeten mogen worden?
Twee weken geleden was ik in Singapore. Een veel te duur biertje op een rooftopbar kan ik echt iedereen aanbevelen. Het uitzicht is adembenemend. Je voelt je echt klein als je daar bovenop staat, geweldig!

8. Als je de deze reis opnieuw zou mogen doen, wat zou je dan willen veranderen aan je vorige reis?
Poeh, lastige vraag! Ik heb nooit echt spijt gehad van dingen die ik heb gedaan. Wellicht zou ik meer op de bonnefooi gaan reizen, niet te veel hotels via internet regelen maar gewoon ergens naar binnen lopen en vragen of ze nog een bedje hebben. Je komt dan op veel leukere slaaplocaties!

Penang – Batu Feringghi

9. Heb je nog landen die op je bucketlist staan buiten Europa en waarom?
Amerika is echt al van jongs af aan mijn droom geweest. Alles is er groter dan groot. De natuur van de Westkust spreekt me enorm aan. Valleien waarvan je denkt: Hoe kan dit?! Die zou ik graag nog een keer met m’n eigen ogen willen bekijken. Wie weet eindigen we in Amerika aan het eind van onze reis. We sluiten niets uit!

Meer informatie over hotspots en andere informatie over mijn reizen vind je op www.stefincontrol.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *