Alle Interieur

Mijn schoonmaak tips & tricks

03/02/2021

Als je, net zoals ik, een erg onregelmatig werkschema hebt kan het huishouden er soms anders bijliggen dan dat je eigenlijk zou willen. Het heeft daarom bij mij ook even geduurd voordat ik een soort ‘routine’ heb kunnen ontwikkelen die ik makkelijk kan aanpassen aan mijn werkrooster. Voor sommige mensen is schoonmaken geen moment waar je naar uit kijkt, gelukkig heb ik hier nooit last van gehad. Verveelde ik mijzelf? Dan ging ik mijn hele kamer/studio opruimen en schoonmaken, voor mij is het een momentje van rust. Daarom deel ik mijn tips en tricks die ervoor zorgen dat óók jij rust gaat hebben tijdens het schoonmaken.

» Zet muziek op
Voordat ik ga beginnen met schoonmaken, zorg ik ervoor dat mijn mobiel en mijn EarPods volledig zijn opgeladen. Niets is vervelender dat tijdens het schoonmaken de muziek er ineens mee stopt. Voorheen zette ik een willekeurige lijst op, op Spotify. Maar sinds kort kies ik steeds vaker voor mijn eigen ‘Cleaning playlist’ op Spotify, deze nummers zijn heel divers. Wel hebben al deze nummers één ding gemeen: er zit een lekkere beat onder en al deze nummers zijn meezingers. Hierdoor krijg niet alleen het huis schoon maar heb ik als ik klaar ben ook nog eens een work-out achter de rug. Wil jij tijdens het schoonmaken ook luisteren naar mijn Schoonmaak Playlist? Klik hier om de playlist te beluisteren via Spotify.

» Maak gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen
Schoonmaakmiddelen zijn tegenwoordig niet meer te vergelijken met de schoonmaakmiddelen van vroeger, waarbij er een enorme chemische lucht vrij kwam tijdens het schoonmaken.

Tegenwoordig zijn er genoeg schoonmaakmiddelen te vinden die heerlijk ruiken én hun werk ook nog eens enorm goed doen. Zo ben ik enorm fan van de schoonmaakproducten van A Good Clean, te koop bij Action. Zo ruikt elk schoonmaakmiddel van deze lijn anders én kosten ze geen drol. Zo variëren de prijzen van €0,97 voor bijvoorbeeld afwasmiddel of een luchtverfrisser en betaal je €1,27 voor de badkamer-, keuken-, en allesreiniger. Alle drie deze reinigers ruiken stuk voor stuk heerlijk. Zo heeft de allesreiniger de geur van rozemarijn en gember, de badkamer reiniger de geur van bergamot en jasmijn en heeft de keukenreiniger de geur van limoen en zwarte peper.

Hier in huis gebruik ik de allesreiniger voor eigenlijk alles, de badkamer reiniger laat ik steeds vader links liggen. Puur omdat ik het zo makkelijk vind om het hele huis met één bepaalde reiniger schoon te maken. Ook hebben wij op het toilet de luchtverfrisser met de geur van lavendel en patchoeli staan, een heerlijke geur die voldoende ongewenste geuren tegen houdt.

» Maak gebruik van een schoonmaak schema of een takenlijstje
Soms moet er hier in huis zoveel gebeuren dat ik niet eens gemotiveerd ben om hiermee te beginnen. Hier thuis maak ik gebruik van een takenlijstje, omdat ik een erg onregelmatig werkrooster heb. Op deze takenlijst zet ik alle taken die ik gedaan wil hebben voor die dag, soms maak ik ook een lijst wat ik gedaan wil hebben voor de gehele week. Deze kan ik dan rustig, op mijn vrije dagen proberen af te werken. Ook hebben wij een vaste dag voor het schoonmaken van ons doucheputje, de kattenbakken en het verschonen van ons bed.

Heb je een vast werkrooster, is het gebruiken van een schoonmaak schema misschien wel handiger. Dan kun je een schema maken waarop diverse taken staan verdeeld over de dagen van de week. Als je elke dag namelijk een beetje doet, lijkt het helemaal niet zo veel. Toch heb je dan aan het einde van elke week een schoon en opgeruimd huis. Op dit schema kun je het beste ruimte open laten om taken toe te voegen die je niet wekelijks uitvoert, zoals bijvoorbeeld de ramen zemen en de afzuigkap schoonmaken.

» Houd de tijd bij met een stopwatch
Iets waar ik nog steeds moeite mee heb tijdens het schoonmaken, is de afleiding om mij heen. Eventjes zitten, even op mijn telefoon en even een video (af)kijken. Zo is de dag al bijna voorbij en heb ik (bijna) niets gedaan. Hier heb ik onlangs iets handigs voor gevonden, wanneer ik een taak heb volbracht mag ik van mijzelf even pauze, maximaal 5 minuten en deze houd ik dan bij met een stopwatch. Dit kan overigs ook andersom, dat je een timer zet van bijvoorbeeld 15 minuten en dat je dan begint met schoonmaken, wanneer de timer loop mag je niet op je telefoon zitten, niet zitten of opeens beginnen met een andere taak. Omdat je dan niet bezig bent met andere dingen krijg je hetgeen waar je op dat moment mee bezig bent veel sneller af. En houd je misschien nog wel tijd over aan het einde van de dag om toch die ene video even (af) te kijken.

Extra tips:
• Gun jezelf een beloning als je klaar bent met een taak waar je heel erg tegenop ziet.
• Plan regelmatig een (rust)dag in waarbij je niets aan het huishouden hoeft te doen.
• Verveel de taken aan het begin van de week met je huisgenoten/partner, zo heb je overzicht welke taken jij moet doen.
• Gebruik een stappenteller om te zien hoeveel stappen je zet tijdens het schoonmaken en hoeveel kcal je verbrand. Dit geeft extra motivatie om door te gaan of om het vaker te doen.
• Begin met de taak waar je het meest tegenop ziet en bewaar al het leuke voor het laatst. Wanneer je motivatie lager is ben je bereid dingen te doen die je wat leuker vind.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.